CHEMIKÁLIE V POTRAVINÁCH OHROŽUJÍ NAŠE DĚTI

« seznam článků
Rubriky: Zdraví

publikováno: 04.09.2018

Zpracované potraviny a jejich balení obsahují složky, které mohou být škodlivé pro lidský organismus a zejména pro děti. Nakolik je rozumné se jejich účinku obávat a jak před nimi dětské zdraví ochránit?

Americký odborný časopis Pediatrics poukazuje na problematické účinky některých látek – bisfenolů z nápojových plechovek a plastových obalů, ftalátů změkčujících plasty, perfluoruhlovodíků (PFC) z papíru a dalších balení s protitukovou úpravou, perchlorátů z balení potravin a dusičnanů a dusitanů používaných k úpravám masa. 

Nejedná se o jedinou studii varující před vznikem zdravotních problémů, včetně vývojových vad, poruch plodnosti, obezity, narušení činnosti štítné žlázy a rakovinových nádorů. Stále však není zcela jasné, do jaké míry tyto chemikálie ohrožují dětský organismus a jaké by měly být jejich skutečné limity. Spotřebitelská organizace Consumer Reports poukazuje na varování vědců, dle kterých sice nemusí být zcela prokázán stupeň reálného rizika, nelze však tvrdit, že jsou dané sloučeniny bezpečné.

To platí zejména u dětí, které jsou mnohem zranitelnější. Podle Sheely Sathyanarayany, profesorky pediatrie na univerzitě ve Washingtonu, je v potravinách mnoho chemických složek, u kterých nebyla bezpečnost vůbec zkoumána. Ty mohou být zcela bezpečné, ale my to nevíme a nemůžeme si tím být tedy jisti. Je však třeba mít na paměti, že jednorázové vystavení těchto látek dítěti neuškodí. Například hot-dog jednou týdně nejspíše nevyvolá žádné zdravotní potíže, zatímco jeho každodenní konzumace je již na pováženou.

Jak děti chránit

Chemikálie jsou všude, dokonce i v běžném prachu, proto není možné se jim zcela vyhnout. Například ftalátům nebo bisfenolům, ale i dalším endokrinním disruptorům jsme vystaveni neustále – jsou přítomny v naší stravě, ve vodě, v kosmetických přípravcích nebo v zdravotnických potřebách. Existuje ale snadný způsob, jak se jich alespoň částečně vyvarovat a omezit tak jejich účinek.

Kupujte ovoce a zeleninu čerstvé nebo zmražené, nikoliv balené, konzervované nebo jinak zpracované. Nepřijdete tak do styku s bisfenoly z plechovek nebo ftaláty z balených a zpracovaných výrobků. Čerstvé nebo zmražené ovoce a zelenina jsou také zdravější než zpracované.

Myjte si ruce, ovoce a zeleninu. Řádné vydrhnutí nebo pečlivé omytí zbaví ovoce a zeleninu zbytků pesticidů. Volba bio potravin také omezí přísun chemických látek. Když si budete mýt ruce po manipulaci s balením, vyhnete se přenosu nežádoucích chemikálií z něj na své jídlo.

Pozor na plasty. S nimi je spojena většina problematických chemikálií v potravinářském průmyslu, které se při vyšších teplotách uvolňují do potravin a nápojů. Místo plastových nádob a balení volte nerezové a skleněné. Vyhněte se použití plastů v mikrovlnce a myčce nádobí. Míru rizika lze posoudit podle číslice v recyklačním označení – 3, 6 a 7 znamenají ftaláty, styren a bisfenoly.

Vyhýbejte se průmyslově zpracovanému masu, zejména v těhotenství. Některé studie spojují jeho konzumaci s obezitou, vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. Mnohé masné výrobky obsahují dusitany a dusičnany, které zvyšují riziko vzniku rakoviny.

Sledujte složení. I přes tvrzení, že do nich nebyly přidány dusitany ani dusičnany, mohou je některé výrobky obsahovat například z použité celerové šťávy nebo dalších přísad. Je-li tedy zmíněno, že výrobek neobsahuje přidané některé chemické látky „kromě těch, které se v něm již vyskytují“, rozhodně v něm obsaženy jsou.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-6860/chemikaliemi-v-obalech-potravin-jsou-nejvic-ohrozeny-deti

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+