GURMÁNSKÉ TIPY NA VALENTÝNSKÉ MENU

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Událost, Společnost / Životní styl

publikováno: 13.02.2024

Ke svátku zamilovaných patří i něco dobrého na zub. Naše rubrika s recepty, na kterou jste každý měsíc zvyklí, je vždy rozdělena na sladký a slaný recept. Tentokrát vše propojíme a vy se můžete nechat inspirovat, co nachystáte své drahé polovičce na valentýnskou večeři. Jednotlivé recepty najdete při prokliku na jejich název.

Poskládejte si zamilované menu z několika lehkých chodů, které budou chutné a zároveň lákavé na pohled a zasytí vás tak akorát. Jistě nechcete od stolu odcházet s těžkým žaludkem. Do jídel můžete navíc zakomponovat suroviny, které mají afrodiziakální účinky, například krevety, zázvor, jahody, chřest, chilli nebo čokoládu.

Pozvolný rozjezd

Jako předkrm vyberte něco lehkého, co jen navnadí chuťové buňky. Nechte se inspirovat italskou kuchyní a zkuste třeba zeleninovou variaci carpaccia z červené řepy a mangoldu. Nebo vyhlášené italské topinky zvané bruschetty s lehkou rajčatovou salsou. A kdybyste chtěli jen uzobávat něco malého k vínu, připravte antipasti. Inspirovat se můžete i japonskou kuchyní a oblíbeným sushi, ovšem opět v trochu netradiční úpravě v podobě sushi dortíku. A pokud jste zastánci známého pořekadla, že polévka je grunt, začněte menu lehce pikantním mrkvovým krémem se zázvorem.

Hlavní chod nenechte náhodě

Pokud se rozhodnete jako hlavní chod připravit maso, zvolte pokud možno jednoduchou úpravu a rafinovanou kombinaci surovin. Velmi jemná a rychlá na přípravu je vepřová panenka ochucená šalvějí a podávaná s olivovou tapenádou. Dokonalé a originální spojení chutí nabízí i kachní prsa s grilovanými fíky a sladkou omáčkou z medu a sušené levandule.

Pro milovníky steaků bude ideální volbou klasický steak Chateaubriand se šalotkou a kapkou brandy. Nebo zvolte chytré řešení, které bude vyhovovat jak milovníkům masa, tak příznivcům zeleniny – chřestový salát se šťavnatým steakem ochuceným tymiánem.

Ostatně i důvtipně poskládaný salát může být hlavním chodem a stačí ho doplnit třeba křupavou bagetou nebo pečenými bramborovými lupínky. Velmi luxusně vypadá i chutný pikantní salát s pečenou řepou, tamarindem a wasabi. Milovníky mořských plodů jistě potěší salát z grilovaných krevet s pomelem. Dostatečně sytý a zároveň svěží je rukolový salát s novými bramborami a dresinkem z řeckého jogurtu ochuceným medovou hořčicí.

 

Dezert pro všechny vaše smysly

Sladká tečka na závěr rozhodně nesmí chybět. Zapomeňte na těžké dorty nebo pečené buchty. Na Valentýna to chce opět něco rafinovanějšího. Například lahodnou pěnu z mléčné čokolády doplněnou čokoládovou polevou a ozdobenou čokoládovými hoblinkami a jedlými květy. Můžete si ji dokonce připravit i ve veganské verzi.

Velmi zajímavě vypadají i jahody Romanoff s pomerančovým likérem určené všem, kteří se nechtějí spokojit s klasickými jahodami se šlehačkou nebo kysanou smetanou. Jahody můžete zakomponovat i do oblíbeného tiramisu.

 

Zdroj:

https://magazin.recepty.cz/clanky/zamilovane-prvomajove-menu-oslavte-prvni-maj-dobrym-jidlem-1585.html

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+