JÍTE ZDRAVĚ? MOŽNÁ SE MÝLÍTE!

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Životní styl

publikováno: 12.04.2018

O zdravém stravování se hodně hovoří i píše, doporučují se potraviny, vyjmenovávají se živiny, zdůrazňuje se prospěšnost. Málokdo však ví, že i zdravé potraviny mohou uškodit. Této málo známé skutečnosti se věnovala americká spotřebitelská organizace Consumer Reports.

Přílišná spotřeba některých zdraví prospěšných potravin může způsobit nepříjemnosti. Někdy jsou zanedbatelné – například konzumace mrkve a dýní může mít za následek dočasné zbarvení pleti, které odezní, když se jimi přestaneme ládovat. Příčinou je jejich vysoký obsah přírodních karotenů, důležitých antioxidantů, které tělu pomáhají produkovat vitamin A. Nicméně přehnaný příjem vitaminu A z potravinových doplňků může naopak poškodit játra, oslabit kosti a způsobit vrozené vady plodu.

Na co si tedy dávat pozor?

Proteiny získáváme z masa, ryb, drůbeže, vajec, luštěnin, tofu, ořechů a mléčných výrobků, ale i z  proteinových prášků, nápojů a tyčinek. Při nadměrném příjmu proteinů jsou zatěžovány ledviny (zejména ty nemocné) a odvápňovány kosti. K předávkování proteiny může dojít nejsnáze přílišnou konzumací proteinových tyčinek a nápojů.

Jaké je správné množství? Dospělý člověk potřebuje zhruba 0,9 g proteinů na kilogram tělesné váhy denně. K prevenci oslabení svalů po šedesátce se toto množství zvyšuje na 1,8-1,9 g. Snažíte-li se zhubnout, pomůže vám podle některých studií 1,5 g. Svaly proteiny potřebují, aby zvládaly cvičení, ale nejste-li profesionální sportovec, nepotřebujete specializované výrobky tohoto typu. Dejte si raději krůtí sendvič nebo jablko s polévkovou lžící arašídového másla.

Kávu pijeme na mnoho různých způsobů. Předávkování kofeinem mívá za následek nervozitu, zrychlený tep a problémy se spánkem. Časem mohou problémy přerůst v nespavost a stavy vyčerpání. Kofein může způsobit i závislost a měly by se mu spíše vyhýbat těhotné ženy a osoby trpící kardiovaskulárními chorobami a hypertenzí.

Jaké je bezpečné množství? Studie spojují pravidelné pití kávy se zlepšením mozkových funkcí, snížení rizika kardiovaskulárních chorob a dokonce prodloužením života. Podle amerického ministerstva zemědělství je horní bezpečná hranice denního příjmu kofeinu 400 mg, tedy 2-4 čtvrtlitrové hrnky kávy. Optimální je pozorovat reakce svého těla – jste-li nervózní, nesoustředění a spíte méně než obvykle, měli byste nejspíše množství kávy omezit.

Vlákninu přijímáme z ovoce, zeleniny, ořechů, fazolí, luštěnin, vloček, celozrnných výrobků i z potravinových doplňků. Vláknina je důležitá pro naše zažívání, ale její přehnaná konzumace může tělu bránit zpracovávat železo, zinek, hořčík nebo vápník. Může způsobit nadýmání nebo průjem. K zvýšení obsahu vlákniny v potravinách se často používá inulin (vláknina z cikorky), který vyvolává více žaludečních problémů než přírodní vláknina.

Bezpečné množství je 25-30 g denně. Potřebujete-li více vlákniny, soustřeďte se na její přírodní zdroje, jelikož obsahují různé druhy vlákniny i další živiny. Doposud nebylo prokázáno, zda výrobky s přidanou vlákninou prospívají našemu zdraví stejně jako vláknina přírodní.

Hnědou rýži konzumujeme vařenou nebo v snídaňových cereáliích pro děti i dospělé, v tyčinkách nebo ve výrobcích s obsahem rýžové mouky. Problémem hnědé rýže je vysoký obsah neorganického arzénu, o 80 % vyšší než v ostatních druzích rýže. Arzén v pravidelných malých dávkách může být potenciálně karcinogenní, zvyšuje riziko vzniku nádorů močového měchýře, plic a kůže, ale i nemocí srdce a cukrovky druhého typu.

Nevyřazujte ji ze svého jídelníčku úplně, protože je prospěšnější než bílá rýže, protože každé zpracování přírodní surovinu zákonitě ochuzuje. Obsahuje mangan, vlákninu, vitaminy B1 a B3. Hnědou rýži prostřídejte například s amarantem, ječmenem, pohankou, bulgurem apod. Jen u malých dětí je vhodné vyhnout se rýžovým cereáliím.

Některé ryby skýtají také jistá rizika, například královská makrela, žralok, mečoun nebo tuňák. Mohou obsahovat vysoké množství toxické rtuti, nebezpečné pro těhotné ženy a malé děti a působící problémy se sluchem, koordinací pohybů a učením. U dospělých může poškodit nervy, srdce a imunitní systém.

Nahraďte zmíněné druhy mušlemi, ústřicemi, tmavou treskou, divokým lososem, sardinkami, krevetami nebo tilapií, které vám dodají dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a rtuť neobsahují.

Sušené ovoce vypadá neškodně. Pokud se jím však přejíme, dostaneme do svého těla koncentrované množství vlákniny a fruktózy, což je cukr obsažený právě v sušeném ovoci. Obojí způsobuje plyny a nadýmání. Sladké kousky se lepí na zuby a mohou být příčinou kazů, ale konzumujeme s nimi i mnoho cukrů a kalorií.

Dávkujte s rozmyslem a po částech. Dvě polévkové lžíce rozinek nebo sušených borůvek, 1,5 sušeného fíku nebo tři datle obsahuje 70 kalorií. Po konzumaci sušených plodů si vyčistěte zuby nebo se alespoň napijte vody.

Ořechy nejíme jen celé, ale i v nejrůznějších výrobcích včetně cereálií, sušenek, krekrů nebo zmrzliny. Když to přeženeme, můžeme přibrat. Dobrou zprávou je, že ořechy nejsou tak kalorické, jak se předpokládalo dříve, a že tuky a energii, které obsahují, lidské tělo zčásti vyloučí bez zpracování. I tak však obsahuje například hromádka 20-25 mandlí 129 kalorií.

Odměřujte množství hrnkem – čtvrtina hrnku ořechů vám k svačině bohatí stačí. Když je opražíte nebo umelete před přidáním do jídla, uvolní se jejich aroma a uspokojí vás menší množství.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-6588/i-zdrave-potraviny-mohou-skodit

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+