KAKAO PŮSOBÍ PŘÍZNIVĚ NA NÁŠ ORGANISMUS

« seznam článků
Rubriky: Kvalita

publikováno: 03.08.2018

Do redakce slovinské spotřebitelské organizace Zveza Potrošnikov Slovenije (ZPS) přicházely stále častěji dotazy, jak je na tom kakao s obsahem užitečných látek. Jeho výrobci a prodejci se rádi chlubí obsahem vitamínů a antioxidantů, čtenáře proto zajímalo, co je na tom pravdy.

Reklamní tvrzení podle ZPS stojí na pravdě. Kakao je skutečně bohatým zdrojem flavonoidů, tedy přírodních antioxidantů. Tyto látky napomáhají proti rakovině, nemocem krevního oběhu, zabraňují také vzniku škodlivého LDL cholesterolu. Kakao je bohaté na draslík a hořčík, obsahuje taktéž vápník, železo, sodík a menší množství vitamínů A, B1, B2, D a E .

Kakao je sice plné příznivě působících látek, to však podle ZPS není důvod, aby si spotřebitelé bezuzdně dopřávali čokoládu či kakaové nápoje, které jsou tučné a plné cukru. ZPS jako doporučenou denní dávku navrhuje 20 gramů kvalitní čokolády se 70% obsahem kakaové sušiny.

ZPS upozorňuje, že s čokoládou by se to nemělo přehánět nejen kvůli vysoké kalorické hodnotě či obsahu tuku. Ve velkém množství škodí i kvůli obsahu alkaloidů theobrominu a kofeinu, které mohou být v nadměrném množství toxické.

Čokoládou se v poslední době zabývalo více organizací. Americká Consumer Reports se podívala na to, zda prospěšné látky najdeme i v mléčné čokoládě, německou Stiftung Warentest zase zajímal obsah minerálních olejů, které mohou do čokolády migrovat z potištěného obalu.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-5662/kakao-je-plne-prospesnych-latek

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+