PŘEHNANÁ OČEKÁVÁNÍ OD KOKOSOVÉHO OLEJE

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Zdraví

publikováno: 29.08.2018

Polská spotřebitelská organizace Pro-Test si vzala pod drobnohled populární kokosový olej. Tento produkt má pověst superpotraviny, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má antimikrobiální účinky. Toto renomé kokosového oleje je ovšem podle polských kolegů značně přehnané.

Kokosový olej propaguje mnoho celebrit, dopustit na něj nedá například Gwyneth Paltrow, Kourtney Kardashian či topmodelka Miranda Kerr. Nejen podle nich se jedná takřka o zázračnou potravinu, která léčí, napomáhá hubnutí a je čistým zdrojem energie.

Pro-Test ovšem toto nadšení mírní. Je pravda, že kokosový olej je skutečně rychlým zdrojem energie. Jedná se totiž o vysoce kalorickou a rychle stravitelnou potravinu. Podobně funguje například cukr. Polští výzkumníci podotýkají, že se to rozhodně nedá považovat za výhodu, zvláště v dnešní době epidemie obezity.

Tvrzení o tom, že užívání kokosového oleje snižuje hladinu cholesterolu v krvi, taktéž stojí na vodě. Tento druh oleje je plný nasycených mastných kyselin, ty tvoří až 90 % jeho složení. Konkrétní mastné kyseliny v kokosovém oleji se sice mírně liší od těch, které se přirozeně vyskytují v mase, stále však není o co stát. Kokosový olej na jednu stranu zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu HDL v krvi, ve stejné míře však zvyšuje i hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Prospěšnost kokosového oleje při boji s vysokým cholesterolem nepotvrzuje ani žádná dlouhodobá meta-analýza.

Antimikrobiální účinky kokosového oleje se osvědčily pouze ve zkumavkách a Petriho miskách, na živých organizmech se je podle polské spotřebitelské organizace replikovat nepodařilo.

Někteří také doporučují kokosový olej jako ideální tuk na smažení. Zdánlivě je to logické, kokosový olej snese vysoké teploty, nežádoucí látky v něm nevznikají ani při ohřevu na 180 stupňů Celsia. Pro-Test uvádí, že stejnou „teplotu zakouření“ má i slunečnicový a olivový olej, řepkový pak snese ještě vyšší teploty. Smažení ovšem rozhodně není zdravým způsobem přípravy pokrmů.

Pro-Test uvádí, že kokosový olej je spíše zcela obyčejným tukem se specifickou chutí. Pokud někomu vyhovuje, není důvod si ho v rozumném množství nedopřát, ideálně pak přírodní kokosový olej do studené kuchyně, rafinovaný na smažení. Rozhodně se však nejedná o zázračnou potravinu či lék na všechny možné neduhy světa, jak tvrdí celebrity či někteří výživoví poradci.

Nesourodou skupinu superpotravin spojuje pověst „léčiv na talíři“ či vysoká cena a exotický původ. Spotřebitelské organizace po celém světě proto čas od času musí uvádět přehnaná reklamní tvrzení jejich propagátorů na pravou míru. Například španělská OCU se zaměřila na prospěšné látky v quinoe či avokádu, německá Stiftung Warentest se zase podívala na goji či aronii. Němci se v minulosti také zabývali tím, jaké superpotraviny můžeme najít na našich zahrádkách či v lese.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-5693/od-kokosoveho-oleje-zazraky-neocekavejte

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+