PROŠLÉ POTRAVINY NEMUSÍ BÝT ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Zdraví

publikováno: 28.03.2019

Plýtvání potravinami je v USA čím dál rozšířenější, průměrný Američan vyhodí přibližně desetinu zakoupeného jídla. Spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR) nyní upozorňuje, že datum minimální spotřeby se týká spíše kvality jídla a nejvhodnější data pro jeho spotřebu než bezpečnosti konzumace dané potraviny.

Průměrná čtyřčlenná rodina v USA každoročně vyhodí jídlo za 1500 dolarů, čili přibližně 38 tisíc českých korun. Na vině podle CR bývá nejčastěji špatné rozvržení nákupů či vybíravost dětí. Velký problém tkví také v tom, že mnoho Američanů nechápe označení „sell by“ a „best by“.

V USA se označování data spotřeby odlišuje od toho českého. Pokud je jídlo označeno jako „sell by“, po uvedeném datu se již nesmí prodávat. Stále by však mělo být po tomto datu zdravotně neškodné a vhodné ke spotřebě. Například předpis amerického ministerstva zemědělství pro mléko určuje, že by nemělo zkysnout alespoň pět dní po datu „sell by“. Jiné potraviny jako studené saláty by měly vydržet až týdny po tomto datu. Stále se však stává, že mnozí Američané takové jídlo vyhazují hned první den po „sell by“.

Označení „best by“ odpovídá české minimální trvanlivosti. Nesou ho především trvanlivé potraviny, u nichž určuje, kdy jsou právě nejvhodnější ke konzumaci. Pokud má potravina prošlé datum minimální trvanlivosti, rozhodně to neznamená, že by byla zdraví škodlivá. Sušenky možná budou navlhlé, steaková omáčka může změnit konzistenci, ale zdraví škodlivými se nestanou.

Profesor Robert Gravani, odborník na bezpečnost potravin, říká, že se samozřejmě může stát, že jídlo s expirovaným datem spotřeby se zkazí či zplesniví, to však spotřebitel pozná při přičichnutí či ochutnání. Navíc za většinu otrav jídlem mohou potraviny, které byly něčím kontaminovány, nikoli zkažené jídlo daleko po datu minimální trvanlivosti, které ke konzumaci většinu spotřebitelů neláká.

Dana Gundersová, ředitelka neziskové organizace Natural Resources Defence Council, která bojuje proti plýtvání jídlem, a také autorka kuchařky „Waste-Free Kitchen Handbook“, navíc doplňuje, že i zdánlivě nepoužitelné potraviny se stále ještě dají kuchyňsky zpracovat. Tip s využitím zkyslého mléka do těsta na palačinky dobře znají i čeští kuchaři a kuchařky. Oschlé kořenové zelenině podle ní pomůže koupel v ledové vodě, ovadlý salát zase najde využití v soté či české „číně“.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-4733/prosle-potraviny-nemusi-byt-zdravi-skodlive

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+