QUINOA JAKO SUPERPOTRAVINA

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Zdraví / Životní styl

publikováno: 30.03.2022

Quinoa může být potravinou budoucnosti – dodává organismu vitaminy, minerály, antioxidanty, reguluje hladinu krevního cukru a je bezlepková. U nás je součástí nabídky zdravých plodin, ale díky své odolnosti a adaptibilitou může být řešením potravinové krize po celém světě.

Quinoa neboli merlík chilský je pseudoobilovina původem z Jižní Ameriky a obsahuje řadu důležitých živin. Inkové ji uctívali jako posvátnou „matku všech zrn“ a používali ji při náboženských svátcích a obřadném obětování božstvům. Tradičně se semínka quinoy pražila a mlela, přidávala se do polévek jako zahušťovadlo a konzumovala se jako obilovina. Jde o výživnou potravinu a vysoce odolnou a adaptibilní plodinu, která roste i na špatné půdě či v drsném terénu a může být řešením potravinové krize v různých částech světa. Zájem o ni raketově stoupl v roce 2013, který byl vyhlášen rokem quinoy Organizací pro výživu a zemědělství OSN. Podle americké spotřebitelské organizace Consumer Reports se do USA dováží více této plodiny než do jakékoli jiné země světa.

Quinoa je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a pomalých sacharidů, je účinným antioxidantem a obsahuje kvercetin, který potlačuje zánětlivé procesy v organismu. Obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které tělo neumí vyrobit a získává je pouze ze stravy. V hrnku vařené quinoy je 222 kalorií, 39 g sacharidů, 8 g bílkovin a 5 g vlákniny. Je vynikajícím zdrojem několika minerálů: poskytuje více než polovinu denní dávky manganu (1,2 mg), 28 % denní dávky hořčíku (118 mg), 22 % denní dávky fosforu (281 mg), 18 % denní dávky zinku (2 mg) a 15 % denní dávky železa (2,8 mg). K tomu je třeba zmínit rovněž 20 % doporučené denní dávky kyseliny listové.

Quinoa je bezlepková, což je výhoda pro osoby s citlivostí na lepek nebo celiakií. Podle některých poznatků snižuje hladinu krevního cukru, inzulínu a triglyceridů, což naznačuje, že tato semena mohou být dobrá pro udržování optimální hladiny cukrů v krvi.

Quinoa může mít lehce nasládlou, ořechovou nebo zemitou chuť. Nejjemnější je bílá quinoa. Nejvíce antioxidantů obsahuje červená quinoa, kterou někteří kuchaři rádi používají do studených pokrmů, například do salátů, protože nejlépe zachová svou strukturu. Quinoa se připravuje snadno. Před vařením je třeba ji propláchnout, aby se z ní smyly nahořklé saponiny – antioxidanty, které rostlině slouží jako přirozený odpuzovač škůdců. Quinoa se proplachuje do chvíle, kdy voda přestane pěnit. K přípravě 4 hrnků vařených zrn stačí povařit 1 hrnek quinoy s 2 hrnky vody nebo vývaru po dobu 15–20 minut na mírném ohni. Když se u zrníček objeví malý bílý ocásek, tedy drobný klíček, je hotovo. Quinoou lze nahradit hnědou rýži, ovesné vločky nebo další zrna. Může se dochutit například trochou soli, sušenými bylinkami, pepřem a kapkou olivového oleje. Dobře se kombinuje se sušeným ovocem a ořechy. Lze ji konzumovat teplou i studenou. Je chutná k vařenému masu a zelenině a hodí se k přípravě bezmasých burgerů.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-9123/nenapadna-quinoa-neni-jen-modnim-vystrelkem

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+