Rubriky: Kvalita / Životní styl
publikováno: 03.10.2024
Sezona krásně oranžových dýní s typickou chutí je tu. Kdo je zbožňuje, zkouší jím obohatit všechny tipy jídel. Zkoušeli jste použít dýni na dezert? Věřte nám, rozhodně nebudete litovat! Přinášíme vám recept na typickou americkou pochoutku - dýňový koláč.
Ingredience
Postup přípravy
- Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. K drobence přilijeme trochu ledové vody a rukou zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na 60 minut do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň. Vejce rozklepneme do misky a rozšleháme. Přisypeme třtinový cukr, smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dýňové kostky dáme do hrnce, krátce povaříme (stačí 5 minut), slijeme a následně rozmixujeme na pyré. Dýňové pyré vlijeme do připravené vaječné okořeněné náplně a naposledy pečlivě promícháme.
- Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do kulaté nízké formy. Okraje, které přečnívají, odřízneme. Dno propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme dýňovou náplň. Dýňový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C °C 40 - 45 minut. Náplň ztuhne a okraje budou zlatavé. Dýňový koláč necháme po vytažení z trouby vychladnout.
- Americký dýňový koláč krájíme na trojúhelníčky, zdobíme lístkem meduňky a podáváme jako netradiční sladké pohoštění.
Zdroj:
https://www.vareni.cz/recepty/americky-dynovy-kolac/