RECEPT MĚSÍCE: KOPROVKA JAKO Z POHÁDKY

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Životní styl

publikováno: 17.06.2024

Sezona kopru je v plném proudu. Zahrádkáři často neví, co už s touto nenáročnou rostlinkou dělat, jak ji zpracovat a komu ji "nacpat". :-D My vám přinášíme recept na tu nejbáječnější koprovou omáčku. Dáte si ji se šťavnatým hovězím masem nebo na vegetariánský způsob s vejcem?

Suroviny

  • máslo 50 g
  • hladká mouka 60 g
  • hovězí vývar 1 l
  • smetana ke šlehání (31%) 200 ml
  • kopr 1 hrst
  • sůl
  • pepř
  • jablečný ocet
  • cukr

Postup přípravy

  1. Máslo vložte do hrnce a nechte zcela rozpustit. Stáhněte oheň a vsypte do másla mouku (hrašku), pečlivě promíchejte a asi dvě minutky míchejte (zasmažte tak světlou jíšku). Vařečku vyměňte za drátěnou metlu. K jíšce přilijte asi deci vývaru a metlou rychle promíchávejte, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijte opět deci vývaru a postup opakujte, dokud nedolijete všechen vývar. Tímhle postupem zajistíte, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky. Omáčku osolte, opepřete, přiveďte k varu. Pak přiklopte pokličkou a na mírném ohni nechte 30 minut provařit.
  2. Do provařeného základu nalijte smetanu, přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Pak hrnec stáhněte z plotny. Přidejte hrst jemně nasekaného kopru a rozmíchejte ho. Po přidání kopru už omáčku nevařte!
  3. Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte, ale ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte.
  4. A nyní omáčku dochuťte octem a cukrem. Omáčka má být sladkokyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Dejte 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchejte a ochutnávejte, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidejte slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
  5. Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

 

 

Zdroj:

https://fresh.iprima.cz/recepty/koprova-omacka

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+