publikováno: 02.06.2024
Léto jsou pestré a zářivé barvy, o tom není pochyb. Pojďme některé z nich přenést i na svůj stůl. K výrobě mechového dortu navíc využijete suroviny, které právě rostou na našich zahrádkách!
I když může vypadat na první pohled příprava tohoto dortu složitě, je to jen zdání. Ničeho se nebojte a vpusťe léto do kuchyně! :-)
Vajíčka musí být v pokojové teplotě, proto je vytáhneme z lednice cca 30 minut před použitím. Toto pravidlo platí obecně o všech surovinách ze kterých pečeme dortové těsto.
Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu, špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem. Nemusíme dodržovat přesnou velikost, jde o to že potřebujeme zmenšit velikost lístků. Celé lístky špenátu se špatně mixují, tím že špenátové lístky zmenšíme si celý proces urychlíme a zjednodušíme.
Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši.
Tip: Špenát se bude lépe mixovat po částech. Do mixéru dáme zhruba 1/4 pokrájeného špenátu, přidáme zhruba 1/4 odváženého oleje a rozmixujeme na hladkou kaši. Do této kaše postupně přidáme a rozmixujeme další části špenátu.
Z pečícího papíru vystřihneme kruh stejně velký jako dno formy. Ze zbytku papíru ustřihneme dva pásy o něco vyšší než je bok formy. Není třeba aby byl pás na boku formy z jednoho kusu, proto se na něj perfektně hodí zbylý papír ze kterého jsme vystřihli kruh na dno formy.
Dortovou formu lehce vymažeme máslem, nemusíme vymazat každé místečko, potřebujeme jen přichytit pečící papír aby se nehýbal když budeme do formy lít těsto. Na dno formy dáme připravený kruh, uhladíme a opět lehce, tentokrát důkladně po celé ploše, pomažeme máslem. Vystřižené pásy pečícího papíru odměříme, zkrátíme na potřebnou délku a přitiskneme na bok formy. Pokud v některých místech odstávají, tak je pomažeme máslem a spojíme. Papír na bocích formy nemusíme mazat máslem.
Připravíme a odvážíme všechny další suroviny potřebné na výrobu korpusu.
Troubu zapneme na 170 °C program horní/dolní rošt a necháme rozehřát.
Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud nevnikne světlá nadýchaná hmota. Začneme nejdříve na nejnižších obrátkách a postupně zvýšíme výkon mixéru. Na začátku šlehání bude mít hmota barvu žloutků, musíme šlehat tak dlouho až bude úplně světlá a dvojnásobně zvětší objem. Trvá to asi 5 – 8 minut, podle velikosti vajíček a výkonu ručního šlehače.
Do takto připravené směsi za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej. Na závěr, když jsme již přidali celý olej, ještě jednou důkladně prošleháme.
Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.
Do mouky promícháme prášek do pečiva a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Můžeme zapracovat mixérem (zapnutým na nejnižší otáčky), nebo ručně.
Hotové těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct. Pečeme 45 – 50 minut. Jestli je těsto upečené zjistíme pomocí špejle. Je-li špejle po vytažení čistá tak vypneme troubu, pootevřeme dvířka asi na 3 centimetry a necháme těsto ještě pět minut v teple. Pak vytáhneme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Ještě teplý dortový korpus vyklopíme z formy na mřížku nebo podložku a jemným tahem odstraníme pečící papír.
Pokud na špejli ulpí tekuté těsto musíme ještě péct. Po pěti minutách kontrolujeme propečení těsta. Nepečeme zbytečně dlouho. Těsto by bylo vysušené.
Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, mletou vanilku a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. Když se mascarpone spojí se šlehačkou můžeme zvýšit rychlost šlehače na střední výkon a šleháme tak dlouho až bude krém tuhý. Správně vyšlehaný krém tvoří pevné špičky které nespadnou. Když jej nabereme na lžíci a tu nakloníme, tak krém nesklouzne.
Vyšlehání krému touto rychlostí bude trvat 5 – 10 minut, záleží na množství surovin a výkonu ručního mixéru. V průběhu šlehání budeme tuhost krému průběžně kontrolovat a ke konci dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Přešlehaný krém se buď srazí a jsou v něm hrudky, a nebo nadobro ztratí pevnost a teče.
Vychladlý korpus rozkrojíme na dva stejně vysoké pláty a třetí (horní strana dortu) o trochu užší. Horní plát dáme stranou, z něj budou drobečky na posypání dortu.
Na připravený podnos nebo talíř (pokud máme tak dortový papír a cukrářský kruh) umístíme spodní plát korpusu, dáme na něj o něco menší polovinu krému a přikryjeme středovým plátem korpusu . Na něj navrstvíme pstejné množství krému jako na předchozí plát a zbylým krémem pomažeme boky. Pokud chceme, můžeme okraje krému uhladit do oblouku směrem do středu dortu.
Tip: Při sestavování dortu používám dortovou papírovou podložku upravenou na stejnou velikost jako má upečený korpus, usnadňuje přenášení hotového dortu z pracovní plochy na podnos
Zbylý horní plátu korpusu rozdrobíme rukama na malé drobečky. Vybíráme těsto z vnitřku a horní upečenou část nepoužíváme. Není tak pěkně zelená jako vnitřek upečeného těsta.
Připravenými drobečky posypeme krém z vrchu a nešetříme jimi, krém musí být zakrytý asi 3 – 4 milimetrovou vrstvou.
Zbylé drobečky nasypeme na podložku okolo celého dortu a kuchyňským nožem je zezdola nahoru nanášíme na bok dortu tak dlouho, dokud i on není perfektně pokrytý.
Hotový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Na ozdobení se hodí ovoce (právě zrají na zahrádce jahody, maliny, červený rybíz, někdy už i borůvky), jedlé květy, nebo i marcipánové figurky ve tvaru hříbků a lesních zvířátek.
Zdroj:
https://jentaksiupect.cz/mechovy-dort/