SŮL A CHOROBY VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU

« seznam článků
Rubriky: Zdraví

publikováno: 04.01.2022

Chlorid sodný bývá v některých kuchyňských solích nahrazován draslíkem nebo hořčíkem. Nová studie naznačuje, že taková změna může pomoct osobám s chorobami, které souvisí s vysokým krevním tlakem. 

Sodík obsažený v kuchyňské soli ovlivňuje krevní tlak. Lékaři doporučují hypertonikům vyhýbat se nejčastějšímu ochucovadlu evropské kuchyně. Taková úprava jídelníčku patří mezi základní opatření léčby. Obchody proto nabízejí šetrnější výrobky na bázi draslíku nebo hořčíku.

Užitečnost tzv. dietních solí je často zpochybňována. Čínští vědci proto po dobu pěti let zkoumali vliv náhražky sestávající ze 75 % sodíku a 25 % draslíku na organismus pacientů po mrtvici nebo s kolísavým krevním tlakem. Šlo o osoby s vysokým rizikem dalších zdravotních komplikací. Během sledovaného období postihl infarkt, mrtvice nebo jiná kardiovaskulární příhoda více zúčastněných dobrovolníků konzumujících klasickou sůl než osob, které používaly náhražky. Při zvýšeném příjmu náhradní soli se u některých účastníků vyskytla hyperalkalémie, tedy nadbytek draslíku v krvi. Informovala o tom také francouzská organizace UFC-Que Choisir.

Rozdíl v množství zdravotních komplikací kardiovaskulárního rázu obou skupin nebyl velký a sůl-nesůl zjevně není zázračným práškem. Ze závěrů studie zveřejněné odborným časopisem New England Journal of Medicine ovšem vyplývá, že náhražky soli mohou přispět k vyváženější dietě a být vhodným doplněním konvenční lékové léčby.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-9115/nahrazky-soli-jako-doplnek-lecby-vysokeho-tlaku

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+