TIPY K DOKONALÉMU GRILOVÁNÍ

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Životní styl

publikováno: 11.04.2019

Sezona grilování je již v plném proudu. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR) proto přináší tipy, jak se snadno zbavit nejčastějších obtíží, jakými jsou například připalování masa k mřížce nebo vznícení obsahu grilu.

Způsobů, jak se vyhnout tomu, aby se maso či zelenina přichytávaly k roštu, je hned několik. CR doporučuje nejprve mřížku očistit hrubým kartáčem a pak ji potřít olejem. Nejsnáze se to podle CR dělá hadrem namočeným v oleji uchopeným do grilovacích kleští, jaké se používají na obracení masa. Gril je také dobré nechat rozpálit předem, alespoň 15 až 20 minut.

Situaci, kdy začne hořet grilovací mřížka nebo tučné maso, se podle CR milovník barbecue nejsnáze vyhne, pokud nebude gril zbytečně přeplňovat. Tučné maso je zároveň dobré umístit tak, aby se peklo jen zvolna.

Správně propéct vyšší kus masa tak, aby nebyl syrový, ale zároveň nepřipomínal konzistencí podešev, je poměrně náročné. CR doporučuje takové steaky péct na odkrytém grilu. Nejspolehlivější způsob přípravy je nejprve umístit maso na část grilu s největším žárem. Jakmile se steak zatáhne, je čas ho přemístit na méně rozpálenou část mřížky, aby se pomalu dopeklo.

CR také radí, jak se vyhnout vysušeným burgerům a karbanátkům. Většina kuchařů dělá chybu, že maso solí dlouho před samotným pečením. Sůl přitom z masa vytahuje vodu. Proto je vhodné mleté maso solit až těsně před tím, než ho dáte péct. Krátce před dopečením se také burger vyplatí potřít barbecue omáčkou podle vlastního výběru. Pokročilým grilovačům pak CR radí použít kuchyňský teploměr na maso pro zajištění správného propečení.

Při grilování je třeba dbát na hygienu a správné propečení masa. Jak již dříve psala německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest, největší počet nakažení salmonelózou či kampylobakteriózou se objevuje v létě a velmi často souvisí právě s konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-5963/consumer-reports-radi-jak-se-zbavit-nejcastejsich-obtizi-pri-grilovani

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+