VEGANSKÁ MASA A JEJICH PODOBY

« seznam článků
Rubriky: Zdraví / Životní styl

publikováno: 05.11.2021

Nutriční složení masových náhražek se výrazně liší, zjistil švédský test. Kvalitu neurčuje pouze množství proteinů, ale také jejich složení, obsah soli nebo tuků.

Náhražky masa bývají vyrobeny z hub, luštěnin, obilovin a dalších surovin. Nejčastěji je hlavní složkou sója či hrách, protože z bílkovin, které obsahují, se snáze vyrábí struktura podobná masu. Produkce dobrého vegetariánského masa však není jednoduchá. Výrobní postupy ovlivňují množství proteinů i chuť produktu.

Bílkoviny sestávají z řetězců tvořených aminokyselinami. Některé aminokyseliny, známé jako esenciální, tělo nedokáže vyrobit, proto mu je musíme dodávat stravou. Živočišné potraviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jednotlivé rostliny však nikoliv. Proto se složení aminokyselin masových náhražek liší podle toho, z čeho jsou vyrobeny.

Při výběru se nestačí řídit pouze informacemi o množství bílkovin, je nutné sledovat také jejich druh a kvalitu. Nelze ani mechanicky srovnávat nutriční tabulky jednotlivých potravin nebo porovnávat rostlinné s masnými. Tělo neumí vstřebat například železo nebo zinek z rostlinných zdrojů stejně účinně jako z živočišných zdrojů nebo jako při společné konzumaci rostlinné stravy s masem nebo rybami.

Je třeba sledovat také celkové složení pokrmů, použité suroviny a jejich kvalitu. Rostlinný výrobek není vždy kvalitnější nebo prospěšnější zdraví než kterýkoliv jiný. Některé náhražky masa v testu spotřebitelské organizace Råd&Rön obsahovaly mnoho soli nebo tuku, jinde byl cukr. Různý byl obsah bílkovin, jejich druh a několikanásobně se lišily rovněž ceny za kilogram výrobku.

 

Zdroj:

https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-8961/mezi-veganskymi-masy-jsou-velke-rozdily-v-nutricnich-hodnotach

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+