VELIKONOČNÍ PEČENÍ HRAVĚ

« seznam článků
Rubriky: Kvalita / Životní styl

publikováno: 26.03.2024

Taky už se vám sbíhají sliny na všechny ty velikonoční sladkosti? Přinášíme vám pár nejlepších receptů, se kterými prostě nemůžete šlápnout vedle!

VELIKONOČNÍ MUFFINY

TĚSTO

  • 0,75 × hrnku krupicového cukru Castello
  • 0,75 × hrnku polotučného mléka Pilos
  • 0,75 × hrnku oleje Promienna
  • 1 × vanilkový lusk Deluxe
  • 2 × vejce "M"
  • 3 × lžíce Tuzemáku Alliance
  • čerstvé maliny a borůvky
  • 2 × hrnky polohrubé mouky Castello
  • 1 × kypřicí prášek do pečiva Castello

NA OZDOBENÍ

  • 250 g mascarpone Lovilio
  • moučkový cukr Castello podle chuti
  • 0,5 × limetky
  • čerstvé maliny a borůvky

POSTUP

TĚSTO

Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a pomocí nože vyškrábeme dužinu. Cukr, mléko, olej a dužinu z vanilkového lusku promícháme v misce. Přidáme vejce a opět šleháme. Přilijeme Tuzemák, přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, důkladně promícháme. Pomocí lžíce naplníme formičky na muffiny do výšky asi 2/3. Lehce formou zatřeseme, aby se náplň rovnoměrně rozlila. Navrch poklademe omyté maliny a borůvky. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 20 – 25 minut.

NA OZDOBENÍ

Mascarpone smícháme s cukrem (podle chuti). Přidáme kůru a šťávu z omyté limetky a promícháme. Ochucené mascarpone naneseme na vychladlé muffiny. Ozdobíme omytými malinami a borůvkami.

 

VELIKONOČNÍ MAZANEC

 

Suroviny

350 g hladké mouky
150 ml mléka
85 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
45 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného instantního)
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl 

Postup

1 Do mísy robota dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky, 30 g plátkovaných mandlí a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut vyzrát. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a stočte do pěkného kulatého bochníčku (ukazuji na videu). Dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout zhruba 90 minut. Mazanec by měl mezitím pěkně znásobit objem. Nespěchejte na něj a klidně přidejte čas navíc.

4 Troubu si mezitím předehřejte na 160 °C. Jakmile je mazanec vykynutý, potřete jej rozšlehaným vejcem a zasypte mandlemi. Dejte do trouby a pozvolna pečte asi 45 minut. Mazanec můžete otestovat vpichem špejle, která by po vytažení měla být suchá. Pokud je mazanec na povrchu hnědý, ale ještě potřebujete péct dál, zakryjte ho kouskem alobalu a pečte dál.

 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

 

Suroviny

Na potření

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Pokud po 10-15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  2. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Tyto činnosti se pochopitelně nejlépe konají kuchyňským robotem s hnětacím vybavením.
  3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
  4. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků a klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
  5. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů.
  6. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporuču péct jen jeden plech, nikoli dva najednou. V opačném případě po 10 minutách otočte plechy, prohoďte dolní s horním a přidejte 1-2 minuty pečení navíc.
  7. Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.

 

NĚCO SLANÉHO NA ZÁVĚR - VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

 

Ingredience

4 porce

  • Máslo 30 g
  • Rohlík 7 ks
  • Mléko 200 ml
  • Uzené maso 400 g
  • Kopřivy 2 hrs.
  • Vejce 6 ks
  • Pažitka čerstvá 1 plž
  • Petrželka čerstvá 1 plž
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Kypřící prášek 1/2 člž
  • Kyselé okurky

Příprava

1. Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.

2. Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.

4. Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť

 

 

Zdroje:

https://kuchynelidlu.cz/recept/velikonocni-muffiny-s-ovocem

https://recepty.cuketka.cz/mazanec/

https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-jidase-recept/

https://www.albert.cz/recepty/staroceska-velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem/r/a2673

 

 

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+