publikováno: 26.03.2024
Taky už se vám sbíhají sliny na všechny ty velikonoční sladkosti? Přinášíme vám pár nejlepších receptů, se kterými prostě nemůžete šlápnout vedle!
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a pomocí nože vyškrábeme dužinu. Cukr, mléko, olej a dužinu z vanilkového lusku promícháme v misce. Přidáme vejce a opět šleháme. Přilijeme Tuzemák, přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, důkladně promícháme. Pomocí lžíce naplníme formičky na muffiny do výšky asi 2/3. Lehce formou zatřeseme, aby se náplň rovnoměrně rozlila. Navrch poklademe omyté maliny a borůvky. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 20 – 25 minut.
Mascarpone smícháme s cukrem (podle chuti). Přidáme kůru a šťávu z omyté limetky a promícháme. Ochucené mascarpone naneseme na vychladlé muffiny. Ozdobíme omytými malinami a borůvkami.
350 g hladké mouky
150 ml mléka
85 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
45 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného instantního)
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl
1 Do mísy robota dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.
2 Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky, 30 g plátkovaných mandlí a ještě chvíli prohnětejte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.
3 Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut vyzrát. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a stočte do pěkného kulatého bochníčku (ukazuji na videu). Dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout zhruba 90 minut. Mazanec by měl mezitím pěkně znásobit objem. Nespěchejte na něj a klidně přidejte čas navíc.
4 Troubu si mezitím předehřejte na 160 °C. Jakmile je mazanec vykynutý, potřete jej rozšlehaným vejcem a zasypte mandlemi. Dejte do trouby a pozvolna pečte asi 45 minut. Mazanec můžete otestovat vpichem špejle, která by po vytažení měla být suchá. Pokud je mazanec na povrchu hnědý, ale ještě potřebujete péct dál, zakryjte ho kouskem alobalu a pečte dál.
4 porce
1. Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.
2. Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
3. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.
4. Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť
Zdroje:
https://kuchynelidlu.cz/recept/velikonocni-muffiny-s-ovocem
https://recepty.cuketka.cz/mazanec/
https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-jidase-recept/
https://www.albert.cz/recepty/staroceska-velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem/r/a2673