OSOBNOST MĚSÍCE: TOM CRUISE

« seznam článků
Rubriky: Kultura

publikováno: 09.07.2024

Tento měsíc potěšíme naší osobností asi zejména dámy. Ale co si budeme, americký herec Tom Cruise je tak zajímavá osobnost po všech směrech, že jistě i pánové si rádi počtou. :-)

Autor: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80710685

Největší hitmaker v Hollywoodu, v takové pozici se už roky nachází herecká hvězda Tom Cruise, herec, jenž se narodil v kočovné rodině, která se neustále stěhovala kvůli práci jeho otce (inženýra). Kvůli stěhování měl problémy s učením, které byly spojeny s jeho dyslexií a tak vynikal pouze ve sportu. Po dokončení střední školy se v roce 1980 odhodlal pro hereckou kariéru.

Jako většina herců začínal v divadle a v menších rolích v divácky celkem úspěšných filmech ENDLESS LOVE, VEČERKA nebo OUTSIDEŘI v režii F. F. Coppoly. Výrazněji na sebe upozornil v roce 1983 rolí v mládežnické skoro komedii RISKANTNÍ PODNIK. Film zaznamenal relativní úspěch a o Toma byl projeven zájem v Hollywoodu, kde si zahrál velké role v projektech jako SPRÁVNÁ HRA nebo LEGENDA. Stále ale čekal na první velkou roli.

V roce 1986 mu duo Simpson/Bruckheimer nabídlo hlavní roli v akčním snímku TOP GUN. Tom přijal a učinil dobře, neboť film se stal největším kasovním trhákem a on idolem snad všech dospívajících dívek. V 80. letech se s výjimkou průměrného, leč divácky úspěšného KOKTEJLU věnoval pouze seriózním filmům (oscarový RAIN MAN, BARVA PENĚZ nebo NAROZEN 4. ČERVENCE - oscarová nominace).

Návrat k mainstreamu přišel v roce 1990, kdy se ve snaze svézt se na obrovském úspěchu megahitu TOP GUN objevil pod vedením stejného tvůrčího týmu ve filmu BOUŘLIVÉ DNY z prostředí automobilových závodů NASCAR. Film se ale dočkal dosti vlažných recenzí, a přestože se zaplatil, z komerčního hlediska se od něj očekávalo více. Za očekáváním také skončil ambiciózní projekt NAVŽDY A DALEKO (1992) a tak skutečným návratem mezi megastar pro něj bylo až drama s Jackem Nicholsonem PÁR SPRÁVNÝCH CHLAPŮ, které jen v USA vydělalo 140 milionů dolarů. Následovaly další divácké hity FIRMA a INTERVIEW S UPÍREM a už bylo jasné, kdo komerčně vládne Hollywoodu. V roce 1996 se objevil v akčním filmu MISSION: IMPOSIBLE, kde ztvárnil agenta Ethana Hunta. Pak se objevil v romantické komedii Camerona Crowea JERRY MAGUIRE, za kterou byl podruhé nominován na Oscara. Desetiletí ukončil zajímavým snímkem Stanleyho Kubricka EYES WIDE SHUT a pak, a to především, dramatem MAGNOLIA (další nominace na Oscara).

V roce 2000 do kin uvedl napjatě očekávané pokračování MISSION: IMPOSSIBLE II. v režii Johna Woo. Film vydělal téměř 220 milionů dolarů. O rok později se objevil v USA vlažně přijatém VANILKOVÉM NEBI. Výraznějšího úspěchu se tak dočkal až ve sci-fi Stevena Spielberga MINORITY REPORT. Potom se objevil v divácky úspěšném velkofilmu a v roce 2004 podal jeden ze svých nejlepších výkonů v thrilleru COLLATERAL. V roce 2005 zabodoval v adaptaci románu H.G. Wellese v režii Stevena Spielberga VÁLKA SVĚTŮ. V roce 2008 si zahrál velmi propracovanou až striktně historickou roli plukovníka von Stauffenberga, jednoho z nejvýznamnějších lídrů odporu z řad německého důstojnictva proti nacistickému Německu, ve filmu VALKÝRA, který velmi zevrubně popisuje zejména politické okolnosti nám nejznámějšího atentátu na Adolfa Hitlera v Rastenburgu 20. července 1944.

Tom Cruise je stále jediná hvězda, které se bojí konkurenční distributoři natolik, že nikdy nenasazují premiéry svých filmů do kin stejný víkend.

PÁR ZAJÍMAVOSTÍ

 
 
  • Shodou okolností se rozvedl se svými třemi bývalými manželkami: Mimi Rogers, Nicole Kidman a Katie Holmes, když jim bylo 33 let, a každá z jeho manželek byla o 11 let mladší než ta předchozí, přičemž Mimi Rogers, Nicole Kidman a Katie Holmes se narodily v letech 1956, 1967 a 1978. 
  • Jeho otec se jmenoval Thomas Cruise Mapother III a byl profesí elektroinženýr. Jeho matka se jmenovala Mary Lee Pfeiffer a byla instruktorkou speciální pedagogiky. Oba rodiče pocházeli z městečka Louisville, které se nachází ve státě Kentucky
  • Jako dárce přispěl do mnoha charitativních nadací, jako je Barbara Davis Center for Childhood Diabetes, H.E.L.P., Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation, Friars Foundation a do mnoha dalších. A v roce 2011 ho Centrum Simona Wiesenthala a Muzeum tolerance ocenili za jeho neúnavnou angažovanost v charitativní činnosti a udělili mu humanitární cenu.
  • Jeho maximální rychlost při testovací jízdě s vozem Hendricks Motorsports R&D na Daytona International Speedway byla neuvěřitelných 330 km/h. 
  • Až do svých 50 let dodržoval Beckhamovu dietu, přísný dietní režim pojmenovaný po fotbalové hvězdě Davidu Beckhamovi, který je známý svou stravou 1 200 kalorií denně, která se skládá převážně ze zeleniny a chudých bílkovin. 
  • Filmy, ve kterých běží, vydělají v průměru o 200 milionů amerických dolarů více, než filmy, kde neběží. Filmy, ve kterých běží, vydělají v průměru zhruba 350 milionů dolarů. Za zmínku stojí hlavně všechny díly Mission: Impossible a Top Gun: Maverick (2022). Kdežto filmy, ve kterých neběží, vydělají zhruba 150 milionů dolarů. Hlavním tahounem těchto filmů je Top Gun (1986) a Austin Powers - Goldmember (2002). Celkově Cruise běží ve 44 z 52 filmů. 
  • Je poměrně malé postavy, měří jen 170 centimetrů a na natáčení si často pomáhá tak, že na nečem stojí, aby byl vyšší než jeho herecké kolegyně. 
  • Má tri sestry: Marian, Lee Anne De Vette a Cass. 
  • Tom Cruise se hlásí ke scientologické církvi, ke které se připojil v roce 1990 pod vlivem své první manželky. (ČSFD)
  • Chtěl se stát katolickým knězem. 
  • Jeho rodné jméno je Thomas Cruise Mapother IV. 
  • Je vegetarián a nepije alkohol. 
  • V roce 1997 byl časopisem People zařazen mezi 50 nejkrásnějších lidí na světě.
  • Je fanouškem profesionálního wrestlingu. 

 

Zdroj textu:

https://www.csfd.cz/tvurce/72-tom-cruise/zajimavosti/

 

Zdroj fotografie:

Autor: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80710685

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+