KOJENÍ PROSPÍVÁ NEJEN DĚTEM, ALE I ŽENÁM

« seznam článků
Rubriky: Zdraví / Životní styl

publikováno: 24.03.2022

Řada menších studií ukázala, že kojení snižuje riziko onemocnění rakovinu prsu před menopauzou.

Nyní vědci použili data z velké studie na zdravotních sestrách a ukázali, že ty ženy, které měly v nejbližším příbuzenstvu ženu s rakovinou prsu a někdy v životě kojily, vykazují nižší riziko onemocnění rakovinou prsu oproti těm, které nikdy nekojily. Tento prospěšný účinek se neprojevil u žen, které neměly v nejužším příbuzenstvu případ rakoviny prsu.

Kojení je pro děti nejlepší

Britští vědci (American Journal of Clinical Nutrition, leden 2007) přidali další pozivní vliv mateřského mléka na zdraví člověka – kojené děti mají lepší a ostřejší prostorové vidění než děti, které dostávaly náhražku mateřského mléka.

Navíc prokázali, že rozdíl není způsobený obsahem esenciálních mastných kyselin, protože ani přidávání omega-3 mastné kyseliny (DHA) k umělé výživě z kravského mléka nepřineslo zlepšení ostrosti vidění dětí, které nebyly kojené.

Nechme je dále pátrat po příčinách, proč mateřské mléko dokáže to, co nedokáže kravské ani s rybím tukem a přijměte od nás tento vzkaz: mateřské mléko je ve všech souvislostech tou nejlepší potravou pro dítě – udělejte všechno pro to, aby vaše dítě dostávalo tuto přirozenou výživu co nejdéle, nejméně však jeden rok.

 

Zdroj:

https://www.magazinzdravi.cz/zeny-ktere-kojily-sve-dite-maji-nizsi-riziko-onemocneni-rakovinou-prsu

Sdílet tento článek:
Sdílet tento článek na Facebooku Sdílet tento článek na Twitter Sdílet tento článek na Google+